måndag 20 december 2010

TANT BRUN PARTAR LOSS!


Vem minns inte de trevliga små tanterna i Elsa Beskows saga Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin? Tant brun har för länge sedan slängt av sig bahytten, och siktar mot en kryssning i Karibien de nästkommande veckorna. Till den svala havsbrisen slänger hon sin partyhalsduk i mohair kring halsen, dras in i dansens virvlar och partar tills solens strålar är lika guldskimrande som fransen på hennes halsduk. Skepp o'hoy!

lördag 11 december 2010

PAPAGENO



Papageno barnset både värmer huvud, hals och hjärta! De ljusgröna nyanserna minner om vårens första strålar i det nyss utslagna lövverket i söderns bokar.

Sagovärldens Papageno fångar fåglar i Mozarts opera Trollflöjten, vilken Maestro själv dirigerade vid premiären 1791. I Trollflöjtens sagovärld har prins Tamino förirrat sig i skogen där han träffar Papageno med sin fågelbur på ryggen. Nattens Drottning ger Tamino en förtrollad flöjt när han ska befria hennes dotter Pamina från Sarastro. Till syvende och sist visar det sig att det är Drottningen som är den onda, Sarastro den goda. Papageno finner sin Papagena och de tu lever lyckliga i alla sina dagar!

Busiga Papagenor finns i alla hörn, såväl flickor som pojkar. En och annan av dem försöker också fånga fåglar, men dras förhoppningsvis aldrig in i gängbråk med dragkamp mellan ont och gott. Alla har vi bra och dåliga sidor, kanske kan Papgeno mössa och halsduk påminna oss om det goda i alla människor - och att barn är barn!
 
Related Posts with Thumbnails