fredag 4 december 2009

TÖRNROSA

Sjalen/halsduken Törnrosa är virkad i såväl ull och akryl med lite glitter här och där. Den är över två meter lång och kan svepas runt halsen och knytas eller läggas lite elegant över armarna. Den har alla färger en törnros kan har - vit, ljust rosa, cerise, brandgula nypon med naturvita frön (det finns faktiskt gula vresrosor ockskå...). Kärt barn har många namn - törnros, vresros, nyponbuskar. Det latiskna nambet är fantastisk poetiska och sagolika ROSA RUGOSA.

Den gamla folksagan om Törnrosa känner många väl till. Kungadottern Törnrosa får vid sitt dop en förbannelse av en förfördelad fe. Hon ska sticka sig på en slända (som man använde för att spinna garn med) och sedan sova i 100 år. När 15-årsdagen kommer slår förbannelsen in och alla i slottet insomnar. Törnrosor växer sig höga över slottet och först efter de 100 åren blommar rosorna och Törnrosa väcks till liv av en prins. Sagan nedtecknades redan på 1300-talet i Frankrike och finns med i såväl Gåsmors sagor av Charles Perrault från 1600-talet och i Bröderna Grimms sagor från början av 1800-talet. Berättelsen har inspirerat till en balett av Trajovskij och en Disneyfilm.

Man kan dock hoppas att bäraren av sjalen Törnrosa inte somnar av njutning och värme, utan blir alert och redo att möta vintern med såväl värmen som humöret i behåll!

SÅLD - går att beställa. Maila för pris- och fraktuppgifter.
/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Related Posts with Thumbnails